over ons & historiek

Aan de voet van de Vlaamse Ardennen, in het pittoreske Elsegem,deelgemeente van Wortegem-Petegem, verwelkomen Koen en Delphine u in hun restaurant - tearoom dat gevestigd is in het koetshuis van het Domein de Ghellinck.

Met zicht op de vijver van het vroegere kasteel en op een oude Schelde-arm kan u er genieten van de vele gerechten die Koen achter zijn fornuis klaarmaakt. In de zomer is het heerlijk vertoeven op het recent vernieuwd terras waar je even kan ontsnappen aan het dagelijkse drukke leven.

Na een gezonde wandeling in het park kan u er terecht voor een heerlijke kop koffie, zoete lekkernijen of een stevige pint. Er is voor elk wat wils: kleine gerechten, dagmenu, aan de kaart, seizoensgerechten en menu's.

Er heerst een familiale sfeer waarbij Delphine instaat voor een vlotte en keurige bediening. Voor familiefeesten is er ook een apart zaaltje voorzien.

 

Op 12 augustus 1718 verschijnt Jean-Baptiste X De Ghellinck op het toneel. Hij koopt een aantal heerlijkheden, onder meer 'Ten Doorne' en 'Ter Schelden'. Ook het feodale kasteel wordt zijn eigendom. Aangezien hij en zijn familie nu het grootste deel van Elsegem bezitten, worden zij Heren van Elsegem. De familie blijft tot in de 20ste eeuw verbonden met Elsegem.

Bij aankoop heeft het feodale kasteel een ronde toren, een zeshoekige slottoren en een uitvalpoort op het einde van de ophaalbrug. Een groot deel daarvan is dringend aan herstelling toe, iets waarmee Jean-Baptiste X onmiddellijk mee begint.
Drie jaar na het verwerven van het kasteel sterft Jean-Baptiste X. Pas vele jaren later, als Jean-Baptiste XI zijn vader Adrien-Xavier opvolgt, worden de herstellingen en verbouwingen verdergezet.

In 1792 verklaart Lodewijk XVI de oorlog aan Frans II van Oostenrijk. Het kasteel valt ten prooi aan plunderingen. Charles, de zoon van Jean-Baptiste XI, is burgemeester van Elsegem in 1808. Zijn spilzieke kleinzoon Frédéric dwingt in 1855 zijn zusters het kasteeldomein te verkopen. Frédérics oom, (ook) Charles, koopt het domein datzelfde jaar terug. Met de aankoop van vele aanpalende gronden vergroot hij het domein aanzienlijk. Hij wil het kasteel ook grondig verbouwen, maar zijn hoge leeftijd weerhoudt hem daarvan. Hij schenkt zijn oudste zoon Ernest de som van 140.000 Bfr. om een volledig nieuw kasteel te bouwen.
En zo geschiedt. Het nieuwe kasteel wordt opgetrokken op het eiland in de parkvijver.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt het kasteel zowel door Engelsen als door terugtrekkende Duitsers beschoten. Ook in Wereldoorlog II beschadigt de bezetter het kasteel.

In 1973 slaat het noodlot toe. Op een zeer mistige ochtend wordt omstreeks 5u brand opgemerkt. De volledige bovenverdieping van het kasteel wordt verwoest. De kasteelbrand doet nog altijd vragen rijzen. Is het omdat de brand uitbreekt de ochtend nadat de laatste verhuiswagen aan de horizon is verdwenen? Of heeft het eerder te maken met het groot aantal mensen dat baat heeft bij de brand? Feit is dat de speculatiemolen op gang komt en nooit meer stilstaat. De meest recent poging om het onderzoek nieuw leven in te blazen dateert uit 1983. Helaas zonder resultaat ...
Op een voorstel om met het verzekeringsgeld het kasteel te restaureren tot een landhuis naar Italiaans model, gaat de kasteelheer niet in. Het landgoed wordt door de gemeente aangekocht op 18 maart 1975. Een tijd later wordt het kasteel volledig afgebroken.
Al wat nog rest zijn de bijgebouwen. Ze woren gerestaureerd en zullen herinneren aan langvervlogen tijden.

Tekst en foto's: ELSEGEM voorbij (uitgegeven door het feestcomité van Elsegem)